Temel Din Prensipleri

Şimdi hayatının 20 yılını analiz ve bilgisayar programlamaya vermiş, pozitif bilimlerde birçok konudan anlayan, mantık ve felsefeyi hayatında fiilen kullanan biri olarak size din konusunda uzun zamandır yaptığım araştırmalar neticesinde geldiğim noktayı ve edindiğim prensipleri aktaracağım. Klasik bir “aman bak dindar oldum haydi hacca gidelim” tarzı birşey değil bu. Aşağıdaki 13 madde çok ciddi analizler, iç çatışmalar, mantık yürütmeler ve bilimsel bakış açısı sonunda dikkatle ve ne dediğimin tamamen farkında olarak ortaya konmuştur.

  1. Tek, güvenilir, açık, net kaynak Kuran’dır. Başka diğer hiçbir şey kaynak olarak değerlendirilemez. Bu konuda eğer okunan imagesdile tam hakim değilsen farklı çevirilerden karşılaştırmalı okuma yoluyla doğruyu bulmak zorundasın. Körü körüne atalarını izlemek ve birilerine tabi olmak seni dindar yapmaz. Ha bu arada yok abdest alacağım, yok takke takacağım, yok şöyle bir merasimle okuyacağım falan diye birşey yok. mühim olan anlaman, al eline kalemi altını çizerek, yanına not alarak, çimlere yatarak, nasıl istiyorsan öyle oku. Kuran okumanın, anlamaktan başka hiç bir ön koşulu yok. Yavaş yavaş, üzerinde düşüne düşüne oku yeter ki.
  2. Doğruları, sorarak, merak ederek, araştırarak bulmak zorundasın. Bu araştırmanda da bakacağın kaynak hep önce Kuran olacaktır. Kimseyi %100 takip edemez, sadece onun sözleri ile yaşayamazsın. Eğer araştırma ve çaba sonunda buldukların farzedelim yanlışsa bile (ki eğer çaba gösterir ve yeterince araştırırsan yanlışa gidemezsin) bu senin körü körüne birilerini izlemenden daha iyidir.
  3. Eğer birşeyin yasak olduğu açık olarak Kuran’da yazmıyorsa serbesttir (midye, karides vb) . Eğer bir konuyu Kuran’da bulamıyorsan büyük ihtimalle hiç öyle bir konu olmadığındandır. (mesela sünnet olmak veya kabir azabı)
  4. Akla, mantığa, doğa yasalarına ters hiç bir kural veya açıklama dinde yer bulamaz. Eğer varsa tekrar tekrar kontrol edin tercümelerde bir sorun vardır veya tek kaynak olan Kuran’dan gelmiyordur.
  5. Gelecekte olacaklara dair kimse (peygamber dahil) bilgi veremez. “Öyle olacak”, “bu gelecek” vs tarzı herşey uydurmadır.
  6. Dinde hiç kestirme yol yoktur. Özel bir gecede bütün günahların falan silinmez. Bir koyun kesip herşeyden kurtulamazsın. Sadece sürekli iyi olup, şükredip, günahların için af dileyebilirsin ve affedilmeyi umabilirsin. Kuralları ve ibadetleri tüm hayatına homojen olarak yaymak zorundasın.
  7. 3 kere 7 kere 40 kere 99 kere gibi sayılarla birşey yapmanın manası yoktur. Bunlar şamanizmden geçen adetlerdir, din ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. 100 kere otomatiğe bağlanmış olarak tekrarladığın şeyin anlamını bir kere düşünsen çok daha hayırlı olur. ve malesef ki sana yaptığın birşeyin karşılığı  olarak 200 sevap gibi bir getiri olmaz. Ne demek ki zaten 200 sevap?
  8. Binlerce yıldır herkes yanlış yapıyordu bir tek sen mi doğrusun diyenler çıkacaktır. Aldırma. Binlerce yıl, “dünya düzdür” de demişlerdi. 1000 yıl önce yaşayan insanların dünya bilgisi ile şimdi yaşayanların dünya bilgisi aynı değil. Tabi ki hatalı yorumlamış olabilirler.
  9. Anlamadığın hiç birşeyi okumak, dinlemek, yapmak durumunda değilsin. Hatta yapmamalısın. Herşeyi %100 bilinçli ve ne dediğini tam olarak bilerek yapmalısın.
  10. Hadisleri özellikle oku. Çünkü onlar sana Kuran’ın Allah tarafından gönderildiğini ispatlar. Eğer 1200 yıl önce yaşayanların kafalarının nasıl hurafelerle dolu olduğu, ve ne kadar abuk subuk şeylerle uğraştıklarını görürsen Elindeki Kuran’ın o dönem insanlarınca uydurulmadığını anlayacaksın.
  11. Zaman konusunu iyi anlamaya çalış. Bu senin içindeki korkulardan sıyrılmana ve Kuran’ı anlamana yardımcı olacaktır.  Geleceği anlatan cümlelerin geçmiş zamanda kurulması üzerine düşün. Hata olamayacağına göre, sana ipuçları veriyor demektir.
  12. Mezhep, tarikat, alim, hocaefendi gibi herşey sizi işin özünden uzaklaştırır. Burada sonsuz hayat kadar ciddi bir konudan bahsediyorum, bu konu uygulanan ritüellerdeki detaylar değil, elinin ayağının pozisyonu değil, senin işini zorlaştıran birşey değil, en önemlisi yapamayacağın birşey değil. Tarihi çekişmelerin kurbanı olma.
  13. Uydurmaları ayıkladığında pırıl pırıl tertemiz ve %100 mantıklı bir din göreceksin. Hem bilimle tam bir uyum içinde hem kendi içinde tamamen tutarlı bir din. Bunu gördüğünde çevrendeki din adına konuşanların gerçek yüzlerini de göreceksin.

Tespih, takke, sakal, şalvar, sarık, cüppe, seccade seni müslüman yapmaz ama akıl, mantık ve anlamak yapar.

Şimdi beni aslanlar gibi eleştirecek, topa tutacak bir sürü arkadaş çıkacaktır. Nasıl hadisleri ve sünneti bir yana bırakırım diye ancak bana yapacağınız eleştiri varsa bir zahmet önce Kuran ile çelişmediğinize emin olun sonra yazın.

Böyle yaparsanız söz bütün eleştirilere cevap vereceğim.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 thoughts on “Temel Din Prensipleri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.