Kuşak Çatışması

Neyi ne kadar doğru öğrendik ki, öğrendiklerimizi çocuklarımıza aktarmakta böylesine ısrar edebiliyoruz? Şahsen, ne öğrendiysem hemen hepsinin yanlış olduğunu ilerki yaşlarda farkettim. Baştan öğrenmek kolay ama öğrendiğini silip yerine doğrusunu koymak, işte o zor.

İlk birkaç bilginin yanlış olduğunu farkettiğimde inatla “hayır doğru olmalı” diye kendime kanıtlar aradığımı hatırlıyorum. Ne zor gelmişti kabullenmek. Sonra bir kere o duvar yıkılınca, herşeyi sorgulayıp şaşkınlıkla nasıl bu kadar yanlış biriktirdiğime inanamamıştım.

Bir müddet sonra buna alışıyor insan ve “emin miyim belki bu da yanlış dur bir dinleyeyim karşı tezi belki bu bilginin de değişmesi gerekiyordur” kafasına geçiyor.

Burada listelemek çok uzun sürer ama kısaca sorularını sorayım isteyen araştırsın. Kimseyi ikna edecek halim yok zira.

  • Yumurta kolestrol yapar mı?
  • Çok para kazanmak başarı mıdır ?
  • Tereyağı . kuyruk yağı zararlı mı?
  • Tasavvuf islamın bir fraksiyonu mu?
  • En iyi okullarda okumak şart mı?
  • İslamın şartı beş mi?
  • Gaza ve şehitlik size öğretildiği gibi mi?
  • Agile yazılım geliştirirken sprint şart mıdır?
  • Sigortalı bir işte emekliliğe ertelenmiş bir hayat ne kadar doğru?
  • Vatan kutsal mı?
  • Gemisini kurtaran kaptan mı?

Daha da sayıp ayarlarınızı bozmayayım şimdi. Yeni kuşaklar artık internetin sayesinde mi bilinmez bunları bizler gibi hiç sorgulamadan kabul etmiyor. Sorduklarında tatmin edici bir cevap yerine “Çünkü o öyle” denirse kafadan reddediyorlar. Biz de buna “kuşak çatışması” diyoruz.

Ben bu manada kendi kuşağımla da çatışıyorum. Diyebilirim ki kuşak çatışması yaşla değil bakış açısıyla alakalı. Genç ailesinin karşısına geçip “ben teorik fizik okumak istiyorum” dediğinde aile “ama onda para yok sen ekonomi oku” derse, ben genci tutuyorum. Bırak istediğini yapsın, başarısız olursa başka bir işe geçer, ama belki de dünyaya büyük bir katkıda bulunacak adamın önünü kesiyorsundur.

Okuduğu mesleği yapmayanlar cemiyetinin birer üyesi olarak hiç ders almayıp aynı sıkıntıyı çocuğa aktarmanın manasını anlamıyorum.

Ben hiç gençlerle çatışmıyor muyum? Çatışıyorum elbette. Para kazanmak için başkalarını kullanan, etik değerleri hiçe sayan, gemisini kurtaran kaptan kafasıyla yetişmiş gençlerle aramda ciddi bir kuşak çatışması var. Bu konuda onların yanında olamıyorum. Hangi açıdan bakarsam bakayım haklı çıkmıyorlar benim kafamda.

Öğrendiklerimizi gençlere aktarmasak daha mı iyi olacak acaba şu dünya? Temel matematik, coğrafya, edebiyat, internet, bilgisayar biraz da fizik kimya öğretip bırakmak lazım. İsteyen olursa ilgilerini çekerse müzik, resim, heykel, fotoğraf, video, istediği dalda spor. Ama okul eğitiminin içine tarih, din, vatandaşlık vs gibi kavramları karıştırmamak lazım.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.